Kako izbrati otroški voziček?

Čakanje na rojstvo otroka spremljajo prijetna opravila. Sem sodijo nakupi potrebnih stvari za otroka, okrasitev otroške sobe, ipd. V procesu priprave na prihod otroka je eno prvih vprašanj, kako izbrati voziček za novorojenčka. Voziček je nujen nakup. Da bi bili sprehodi na prostem ne le koristni, ampak tudi udobni, morate upoštevati zanesljivost vozička in njegove tehnične značilnosti. 

Otroški voziček je prvo vozilo za otroka. Omogoča vam, da se z otrokom dolgo sprehajate po ulici in mu služi kot postelja ali sedež.

Otroški vozički se razlikujejo po vrsti naprave, načinu zlaganja, dodatkih za varnost in udobje otroka, starosti in številu potnikov.

Katere vrste otroških vozičkov poznamo?

Glede na starost, višino in težo otroka so zanj primerni različni tipi vozičkov.

Da bi bodočim mamicam olajšali navigacijo, so vozički pogojno razdeljeni na 3 glavne vrste: košara, voziček in športni sedež (2v1 ali 3v1). Glavne prednosti tovrstnih vozičkov vključujejo možnost namestitve več modulov na eno ohišje.

Nekateri vozički imajo tudi možnost namestitve avtosedeža.  Možnost “2 v 1” pomeni možnost spreminjanja globoke košare in pohodnega sedeža po potrebi. Modeli “3 v 1” vam omogočajo, da na šasijo namestite avtosedež, ki je potreben za dojenčke od rojstva do enega leta.

Tradicionalna ali klasična globoka košara za voziček je sestavljena iz enodelnega ležečega telesa in podvozja na kolesih. Primerna je za dojenčke do 6-8 mesecev, ki večinoma spijo.

Pohodni ali športni voziček je potreben za otroka, ki je že začel sedeti, približno od šestih mesecev do 3-4 let. Postavljen je na lahek zložljiv okvir s kolesi.

Če vašo pozornost pritegnejo posebne oblike vozičkov, barv, različnih zanimivih dizajnov, bodo modni otroški vozički zagotovo navdušili tudi vas.

Na kaj morate biti pozorne pri izbiri?

Kako izbrati pravi voziček za otroke in se ne zmotiti? Če želite to narediti, upoštevajte različne parametre.

Bodite pozorni na težo in velikost. Če bo mama hodila sama na sprehod, potem bi morali razmisliti o nakupu lažjega modela. Prav tako je vredno vnaprej izmeriti vrata v vhodu in dvigalu, da bi določili potrebne dimenzije vozička.

Kolesa

Najpogosteje zasnova vozička za dojenčke predvideva trden okvir, na katerem so kolesa. Pnevmatike se razlikujejo po materialu izdelave: plastika, guma, gel, pena, plastična, ki so odporna na predrtje, ipd. gre za pomemben podatek.

Vzmetenje

Starši naj poskrbijo za udobno vožnjo za otroka, da potiski in udarci ne motijo ​​njegovega lahkega spanca. To je stopnja amortizacije. Obstajata dva glavna mehanizma: vzmet in pas. V prvem primeru imamo opravka z vzmeti, ki zgladijo učinek tresenja pri vožnji. V drugem primeru bo košara povezana z razdaljo s posebnimi pasovi. Kakovost izdelave lahko preverite tako, da voziček nekoliko pretresete. Če se zibelka premika gladko, potem je blaženje dobro.

Dodatna funkcionalnost

Če se soočate z vprašanjem, kateri voziček je primeren za zimo, pomlad, jesen ali poletje, potem morate pri nakupu razjasniti podrobnosti. Na primer, ali obstaja kakšna zaščita pred vremenskimi in okoljskimi razmerami. 

Če morate voziček pogosto dvigniti v visoko nadstropje, potem je pomembna teža celotnega vozička in teža avtosedeža.

Zelo zaželeno je, da so odstranljive enote enostavno nameščene na ohišje in jih je mogoče zamenjati. V nasprotnem primeru bo trajalo veliko časa.

Zelo pomembna je tudi stabilnost.

Pozorni morate biti na zavore. Biti morajo trpežne in udobne, enostavne za popravilo in prav tako enostavne za odklop.

Najprej boste uporabljali avtosedež/lupinico

Univerzalni vozički z odstranljivimi moduli so zasnova, ki temelji na klasičnem okvirju s kolesi, na katerega je mogoče po potrebi namestiti različne module. Če lahko zamenjate košaro in športni sedež – je to model 2 v 1. Če obstaja še avtosedež za prevoz otroka v avtu, je to model 3 v 1.Ta rešitev omogoča uporabo istega vozička za prevoz otrok, starejših od 6 mesecev.

Če nameravate otroka prevažati v avtomobilu, boste zagotovo potrebovali avto sedež, vendar vam ga ni potrebno kupiti posebej, ampak lahko kupite voziček 3 v 1, kjer je že priložen in vključen v komplet. Otroški avtosedež boste lahko premikali in prenašali tudi, ko vaš dojenček spi.

Kaj pa globoka košara?

Klasični voziček za novorojenčka.

Okvir uspešno drži obsežno košaro z vodoravnim, togim dnom, kar prispeva k pravilnemu razvoju otrokove hrbtenice. Velike stranice ščitijo pred vremenskimi vplivi in ​​ustvarjajo občutek udobja. Visoka lega zibelke omogoča mami, da vedno vidi otroka.

Košara je primerna za novorojenčke od 0 do 6 mesecev. Ko se dojenček nauči sedeti, mu bo celoten sprehod v ležečem položaju postal nezanimiv in bo košaro nadomestiti s športnim delom.

Kateri voziček je pravi zame?

Seveda smo si medsebojno zelo različni, tako različna so tudi naša pričakovanja in želje. Pomembno je slediti lastnim željam, zato da izberemo izdelek, kateri se bo popolnoma skladal z našimi potrebami. Torej, kateri voziček je primeren zame? Naštevamo vam nekaj koristnih nasvetov, kaj upoštevajte pred nakupom.

 • Razdalja od globoke košare in športnega sedeža do tal. Visokim materam se bo neprijetno skloniti k otroku v nizkem vozičku, nizkim materam bo neprijetno dvigniti otroka v visokega. Običajno vozički niso nastavljivi po višini, zato preverite ta parameter v fazi izbire. Visok otroški voziček bo tako primeren za visoke mamice, nižji za nizke mamice.
 • Ročaj ima tudi zelo pomembno vlogo. Mora biti nastavljiv po višini in se udobno prilegati roki. Na vozičkih lahko najdete dve vrsti ročajev: enega vodoravnega ali dva ukrivljena. Prvi so teleskopski, torej so nastavljivi po višini in zlomljeni – spreminjajo kot naklona. Poleg tega so ročaji reverzibilni in nereverzibilni. 
 • Nakupovalni voziček. Na voljo je v različnih oblikah in velikostih, vendar mora biti vedno prostoren, dostopen in visoko od tal, da ne nabira umazanije. Vsekakor gre za prednost, v kolikor imamo na voljo velik nakupovalni del, v katerega lahko poleg otroških stvari damo tudi recimo nakup iz trgovine.
 • Torba za mamice. Tu so shranjeni osnovni predmeti: mokri robčki, plenice, igrače, steklenice, materini osebni predmeti. Torba je pritrjena na ročaj vozička. Po potrebi jo je mogoče odstraniti in nositi na rami.
 • Držalo za skodelico. Medtem ko dojenček spi na sprehodu, se lahko starš končno sprosti in pije čaj ali kavo. Pogosto pride v kompletu.

Poleg naštetih, koliko vam je pomemben letni čas? Kdaj ga boste uporabljali? Temu primerno iščite tudi voziček.

 • Pravšnji voziček za vas osebno bo tudi tisti, ki se prilega v prtljažnik avtomobila.
 • Preverite, če vsi mehanizmi delujejo pravilno, se ne zatikajo, so pritrjeni v želenem položaju.
 • Voziček je stabilen, se ob najmanjšem dotiku ne prevrne in se ne trese.
 • Kapuca dobro ščiti pred slabim vremenom in soncem. 
 • Zavore niso ohlapne ali preveč zategnjene. Udobno jih uporabljate.
 • Ne pozabite tudi na praktičnost. Če vam je pomembno, da enostavno voziček pospravite in zložite, je zložljiv otroški voziček najprimernejša izbira za vas.

Kakovostni otroški vozički so zagotovo način za lažji in enostavnejši vsakdanjik z najmlajšimi.

Torej, sedaj ko veste s čem se morate soočiti, kateri kakovosten otroški voziček med množico različnih bo primeren za vas? Naš odgovor je: «tisti, ki bo izpolnjeval in ustrezal vsem vašim pričakovanjem, potrebam in hkrati tudi željam.«

Cena otroškega vozička

Cena vozička bo odvisna od proizvajalca, prodajalca, lastnosti in funkcionalnosti, katere ima. Izbira otroškega vozička se vam je morda zdela zahtevna, vendar pa sedaj, ko poznate pomembne lastnosti vozičkov, bo odločitev veliko lažja in enostavnejša. Če ste pa doslej menili, da je dober vsak voziček, pa se najverjetneje več s tem ne strinjate? Ugotavljate, da je kljub vsemu in med celotno ponudbo, ki je pred nami, pomembno nameniti kar nekaj pozornosti nakupu vozička.