Kako izbrati otroški avtosedež?

Seveda si vsak od nas želi kupiti najboljši avtosedež za otroka. Vendar pa ne obstaja univerzalni najboljši sedež, lahko pa izberemo popolnega za našega otroka. Kako se torej ne izgubiti v obilici modelov avtosedežev in izbrati tistega, ki najbolje ustreza našemu otroku?

Razmislite, kako izbrati otroški avtosedež glede na starost, oblikovne značilnosti in vrsto pritrditve.

Starostne kategorije

Avtosedež se izbira predvsem glede na višino in težo otroka. Glede na te parametre so otroški avtosedeži razdeljeni v naslednje kategorije:

 • 0: od rojstva do 10 kg;
 • 0+: od rojstva do 12 kg (približno do enega leta);
 • 1: 9 do 18 kg (to je od 4 mesecev do 3 let);
 • 2: od 15 kg in višine 1 meter in do 25 kg;
 • 3: 22 kg do 36 kg.

Velikosti avtosedežev so torej podobne ali enotne za določeno skupino, ne morete pa se zanašati samo na težo otroka, saj so otroci različni, zato morate upoštevati višino in razmerje med telesom in nogami.

 • Razmislite, kako izbrati kvalitetni avtosedež glede na starost otroka in se tako odločiti za ustrezno velikost avtosedeža.

Avtosedeži za novorojenčke (stare do 4 mesece) so idealni sedeži 0+. 

Za starost 4-9 mesecev je primeren tudi model 0+ ali 0+/1. Če je dojenček zelo velik, je bolje izbrati model 0+/1, katerega lahko dlje časa uporabljate.

Otroke, mlajše od enega leta, je treba prevažati le v nasprotni smeri vožnje. Priporočljivo je, da avtomobilskega sedeža ne postavite na sprednji sedež. Če pa je to nujno potrebno, obvezno onemogočite zračno blazino.

Za otroka, starega 9-12 mesecev, je primeren avtosedež skupine 1 ali 1-2. Če je dojenček že star eno leto, lahko razmislite o nakupu skupine 1-2-3.

Za starost od enega leta, višino pod 85 cm in težo manj kot 13 kg , je primeren model kategorije 1 ali 1-2. Če je višina 86–94 cm , je primerna tudi skupina 1-2. Če je teža 15 kg in višina 95–100 cm, lahko izberete univerzalno možnost iz kategorije 1-2-3. Če je otrok velik in pas poteka čez prsi in ne pade, lahko že kupite stol kategorije 2-3.

Za otroke, višje od 1 metra , je potreben avtosedež skupine 2-3.

Poleg višine, starosti in teže, pri izbiri lahko upoštevamo tudi druge lastnosti avtosedežev.

Nagib naslonjala

Polležeči položaj je viden le pri nosilkah za dojenčke. Če dojenček že sedi v smeri vožnje, avtosedež ne sme biti preveč nagnjen. Za stole skupine 1 nagibni kot ne sme biti večji od 25–30 stopinj navpično. 

Crash test

Nekateri proizvajalci otroške avtomobilske sedeže testirajo na trke in so tako ocenjeni s primerno oceno (ADAC). Lahko upoštevate tudi oceno in tako kupite varni avtosedež, ki je vsaj “dober” ali “zadovoljiv”.

Oblazinjenje

Otroci se potijo in tega ne moremo preprečiti. Če je oblazinjenje kakovostno, bo vpijalo pot, kasneje ga enostavno odstranimo, operemo in ponovno postavimo.

Nastavljiv vzglavnik

Poveča varnost otroka in raste z njim. Vsekakor ne škodi, če ga imamo.

Torej, avtosedež mora biti primeren za višino ali težo otroka. Do enega leta naj dojenček sedi nasproti smeri vožnje avtomobila, zaželen je tudi isofix. Po enem letu so glavna merila izbire metode pritrditve otroka in samega sedeža ter dobra ADAC ocena.

Pomembno je, da kupite sedež od zaupanja vrednih proizvajalcev. Še pomembneje pa je, da ga pravilno namestite v avto.

i-Size: novejši in varnejši

ECE 129 i-Size je nov, izboljšan standard otroških varnostnih sedežev. Nadomešča veljavno uredbo ECE 44. Ključne spremembe v novem i-Size standardu:

 • Otroci, mlajši od 15 mesecev, se prevažajo le v nasprotni smeri vožnje. (V skladu z ECE 44 je bilo to obvezno le do 9 mesecev.)
 • Avtosedeži in avtomobili morajo biti opremljeni z nosilci isofix . (Ni potrebno v skladu z ECE 44.)
 • Avtosedeži bodo opravili obvezen preizkus bočnega trka. (Takšnega testa v ECE 44 ni.) Poleg tega novi testi uporabljajo naprednejše lutke, znane kot Q-series, ki se ob trčenju obnašajo zelo podobno kot žive osebe.

Kljub temu, da se avtosedeži nenehno izboljšujejo, je v nesrečah še veliko poškodovanih otrok. Glavni razlog je napačna namestitev ali napačno izbran sedež. V novem sta glavna vodila višina in starost otroka, ne teža.

Avtosedež i-Size je varnejši, ker:

 • prevoz otrok, mlajših od 15 mesecev, v nasprotni smeri vožnje močno zmanjša verjetnost poškodb glave in vratu pri čelnem trku.
 • Nastavek isofix poskrbi za enostavno namestitev sedeža in je tveganje napak pri namestitvi minimalno.
 • Standard i-Size vključuje obvezen preizkus bočnega trka, kar pomeni, da zagotavlja dodatno zaščito za otroka.

Z isofixom ali brez?

ISOFIX je sistem Mednarodne organizacije za standardizacijo za namestitev otroških sedežev v avtomobil brez uporabe varnostnega pasu.

ISOFIX je zasnovan tako, da olajša namestitev avtomobilskih sedežev in tako zmanjša verjetnost napačne namestitve. Priključki za sedeže ISOFIX preprosto »kliknejo« na dva kovinska nosilca (isofix pritrdišča), ki se nahajata v kotu med sedežem in naslonjalom.

Glavna prednost standarda ISOFIX je hitra in enostavna namestitev , ki zmanjšuje tveganje napak. 

Uporablja v sedežih v skupinah 0+ in 1 (avtosedež z isofix bazo), pa tudi v univerzalnih modelih za otroke do 18 kg. 

V skupini 0+/1 je sistem isofix običajno v obliki ločene podlage (isofix baza), na katero je nameščen avtosedež ali sedež, obstajajo pa tudi možnosti takoj z osnovo (isofix baze). Pri skupinah 1/2/3 ali 2/3 je sistem isofix najpogosteje vgrajen v spodnjo blazino stola.

Isofix predstavljata dva nosilca, ki sta pritrjena in se nahajata med blazinami avtomobilskega sedeža. Za dodajanje tretje točke podpore je Isofix včasih dopolnjen z “nogo”, ki leži na tleh.

Avtosedeži skupine 2-3 nimajo polnega isofixa. Ta sistem se imenuje “kidfix”, “sitfix”, “isofit” itd. To je le priročen način namestitve stola in ne dodatna zaščita. 

Za otroke od treh let (ali od višine 95 cm in več) se uporabljajo običajni avtomobilski pasovi.

Varnost je odvisna predvsem od lastnosti stola (ki jih dokazujejo različni testi), pa od pravilne namestitve in uporabe. To pomeni, da če je stol dobre kakovosti ter pravilno nameščen in uporabljen, prisotnost ali odsotnost ISOFIX ni bistvena za njegovo varnost.

Pomembno je vedeti, da oba načina montaže otroških avtosedežev – z ISOFIX ali z avtomobilskim pasom, sta enako varna, če sta izvedena pravilno in po navodilih proizvajalca.

Kateri avtosedeži so najvarnejši?

Pomembno je vedeti, da so naši najmlajši v kakovostnem in varnem avtosedežu, pod zanesljivo zaščito. Pri izbiri otroškega avtosedeža nima najpomembnejše vloge barvna shema. Da lahko rečemo, da je avtosedež varen, je moral prestati teste trkov. Poleg tega so strokovnjaki pri ocenjevanju pozorni tudi na udobje in enostavnost uporabe avtomobilskega sedeža.

Lestvico odpirajo predvsem znani proizvajalci, blagovne znamke, izredno priljubljeni in rabljeni modeli avtosedežev. Seveda upravičeno, glede na to, da nudijo zanesljivo kakovost in predvsem najpomembnejše – varnost. Sicer je pomembno tudi o kateri skupini avtosedežev govorimo. ADAC ocene so tiste, ki pričajo o tem, da so med vodilnimi avtosedeži Maxi Cosi, BeSafe, Cybex, Britax Romer.

Če povzamemo – izberite sedež glede na težo in starostno kategorijo vašega otroka ter seveda upoštevajte proračun, ki je na voljo. Mnenja vam bodo zagotovo pomagala, rezultati testov trka pa vam bodo povedali, kateri je najvarnejši in najbolj zanesljiv.

Izdelki, ki so bili testirani po katerem koli od teh standardov, so visokokakovostni in zanesljivi. Toda če izberete sedež s kodo ECE 129 I-Size, boste zagotovo prejeli najsodobnejši sistem za prevoz otroka v avtomobilu in bo tako večja varnost prepričljiva izbira.