Čaj iz malinovih listov

Maline so med najbolj priljubljenim jagodičevjem, vendar njihovi plodovi niso edini užitni del rastline. Iz listov maline lahko pripravimo izjemno koristen čaj, ki ga predvsem nosečnice zelo cenijo. Želite izvedeti, zakaj?

Blagodejni učinki čaja iz malinovih listov

Čaj iz malinovih listov lajša menstrualne krče, pomaga pri prebavnih težavah in podpira zdravo srce. Mnogi ga že dolgo priporočajo nosečnicam, saj lahko zmanjša porodne bolečine in skrajša čas poroda. Priporočljivo je začeti s pitjem v tretjem trimesečju, pri čemer nosečnice začnejo z eno skodelico na dan in postopoma povečajo doziranje do treh skodelic dnevno. Preden začnete s pitjem pred tretjim trimesečjem, se posvetujte s svojim zdravnikom ali ginekologom.

domaci-caj-iz-malinovih-listov-recept

Zakaj malinovi listi?

Malinovi listi so bogati z magnezijem, kalcijem, kalijem, železom, cinkom in fosforjem ter vsebujejo vitamine skupine B in vitamin C. Magnezij igra vlogo v približno 300 procesih v našem telesu, med drugim pomaga pri sintezi beljakovin, delovanju mišičnega in živčnega sistema ter uravnava srčni utrip in krvni tlak. Kalij ključno vpliva na delovanje gladkih mišic, ki se krčijo in raztezajo samodejno, pri čemer sodeluje s kalcijem in magnezijem.

Kalcij, ki ga prav tako najdemo v malinovih listih, je nujen mineral, ki ga telo ne more samo proizvajati. Večina kalcija v telesu, kar približno 99%, je shranjena v kosteh in zobeh. Kalcij tudi sodeluje pri strjevanju krvi in delovanju gladkih mišic. Če telesu ne zagotovimo zadostne količine kalcija, bo začelo črpati zaloge iz kosti.

Pri čem še pomaga čaj malinovih listov?

Malinov čaj ne koristi le nosečnicam, ampak ponuja številne prednosti, ki bi te morda prepričale, da ga dodaš v svojo zbirko čajev. Listi maline lajšajo menstrualne krče in pomagajo zmanjšati bolečino. Izkažejo se tudi kot pomoč pri prebavnih težavah, kot so bolečine v želodcu in črevesni krči, ter pri težavah z dihali in ožiljem. Ko smo prehlajeni, malinov čaj naravno znižuje telesno temperaturo in spodbuja znojenje.

Ti listi so tudi bogat vir vitaminov in mineralov. Bogati so z magnezijem (kar pojasnjuje njihov ugoden učinek na krče), kalcijem, kalijem, železom, cinkom in fosforjem. Prav tako vsebujejo vitamine skupine B in vitamin C.

Zaradi vseh teh koristi je malinov čaj priljubljen med ljubitelji naravnih zdravil. Prepričan sem, da te ne bo razočaral.

Vsebujejo tudi železo

Malinovi listi vsebujejo tudi železo, mineral z ključno funkcijo v našem telesu. Železo v hemoglobinu se v pljučih veže na kisik, ki nato potuje do vseh celic telesa. Če ne zaužijemo dovolj železa ali če ga telo slabo absorbira, lahko to privede do anemije, ki jo lahko prepoznamo po simptomih, kot so utrujenost, pospešen srčni utrip, nemirnost in zadihanost. Anemijo pogosteje opažamo pri ženskah, zato je med nosečnostjo še posebej pomembno biti pozoren na vnos železa. Pitje čaja iz malinovih listov je torej še en način, kako poskrbeti za zadosten vnos tega minerala!

Kako pripravimo čaj?

Sestavine:

  • 2–3 žličke nasekljanih suhih ali svežih malinovih listov,
  • 2,5 decilitra vode,
  • limona in sladilo (če želite).

Navodila:

  1. Vodo zavrite.
  2. Prelijte vrelo vodo čez malinove liste.
  3. Pokrijte in pustite stati okoli 7 minut.
  4. Precedite čaj.
  5. Po želji dodajte limono in sladilo ter uživajte v napitku.

Opozorilo: Objavljene vsebine na spletni strani vinoincokolada.si so zgolj informativnega značaja in niso namenjene diagnosticiranju, preprečevanju ali zdravljenju bolezni, prav tako ne morejo nadomestiti strokovnega zdravniškega mnenja. Za vprašanja vezana na vaše zdravje se vedno posvetujte s svojim zdravnikom.