Čaj iz kopriv

Kopriva, poznana tudi kot Urtica dioica, je pogosta rastlina v našem okolju. Ko je sezona kopriv, je nabiranje teh rastlin izjemno koristno. Ne le da predstavljajo brezplačen naravni vir, ampak so tudi zelo koristne za zdravje, poleg tega pa lahko iz njih pripravimo tudi okusen čaj.

Koprive lahko uporabljamo kot nadomestek za špinačo ali blitvo v različnih jedeh, iz posušenih listov pa pripravimo čaj, ki je cenjen zaradi svojih zdravilnih lastnosti. Nosečnicam pa svetujemo previdnost pri uživanju koprivnega čaja, saj lahko vpliva na hormonsko ravnovesje.

caj-iz-koprive

Boljša prebava

Kombinacija antioksidantov v koprivnem čaju in protivnetne lastnosti kopriv prispeva k boljši prebavi. Koprivni čaj lahko lajša simptome zaprtja in driske ter je učinkovit pri želodčnih težavah zaradi neravnovesja črevesnih bakterij. Uživanje čaja preprečuje razvoj notranjih parazitov in spodbuja rast koristnih bakterij v črevesju.

Koprivni čaj predstavlja naravno rešitev za številne težave prebavnega sistema. Bogat je z antioksidanti in protivnetnimi sestavinami, ki skupaj delujejo kot balsam za prebavo.

 1. Ravnotežje črevesne flore: Eden od ključnih vidikov zdrave prebave je uravnotežena črevesna flora. Koprivni čaj podpira rast koristnih bakterij v črevesju, kar preprečuje razvoj notranjih parazitov in patogenih bakterij, ki lahko povzročijo prebavne motnje.
 2. Lajšanje simptomov: Koprivni čaj lahko pomaga pri številnih simptomih, kot so napenjanje, krči in zgaga. S svojimi protivnetnimi lastnostmi deluje kot naravno sredstvo, ki umirja draženje v prebavnem traktu.
 3. Spodbujanje redne prebave: Pitje koprivnega čaja lahko spodbudi redno gibanje črevesja, kar je ključno za preprečevanje zaprtja. S tem omogoča telesu, da se učinkovito znebi odpadnih snovi in toksinov.
 4. Podpora absorpciji hranil: Zdrav prebavni sistem je bistven za optimalno absorpcijo hranil iz hrane. Koprivni čaj lahko izboljša sposobnost telesa za pridobivanje in uporabo ključnih vitaminov in mineralov, ki jih zaužijemo s hrano.
 5. Detoksikacija: Redno pitje koprivnega čaja lahko pripomore k naravni detoksikaciji telesa. S spodbujanjem rednega izločanja urina in blata čaj pomaga telesu odstraniti škodljive snovi, ki se lahko kopičijo v prebavnem traktu.

Če želite izkoristiti vse te koristi koprivnega čaja za prebavo, je priporočljivo, da ga vključite v svojo dnevno rutino. Seveda pa, kot pri vseh naravnih zdravilih, tudi pri koprivnem čaju velja, da je zmernost ključna. Če imate obstoječe zdravstvene težave ali jemljete zdravila, se pred uživanjem koprivnega čaja posvetujte s svojim zdravnikom.

Kaj vsebujejo koprive?

Kopriva je prava zakladnica hranil, ki jih potrebuje naše telo. Med minerali se v njej zlasti izpostavljata kalcij – kopriva namreč vsebuje do petkrat več kalcija kot kravje mleko – in magnezij, katerega koncentracija v koprivi presega večino drugih divjih in gojenih rastlin. Železo v koprivi je približno v enaki meri kot v špinači, kopriva pa je bogata tudi z drugimi minerali, vključno z različnimi mikroelementi.

Kar zadeva vitamine, kopriva presega večino gojene zelenjave z vsebnostjo beta karotena in vitamina C. Ni ji tuje niti množica drugih vitaminov, pa tudi karotenoidov, flavonoidov, organskih kislin, fitosterolov, lektinov in drugih bioaktivnih spojin. Posebej je treba omeniti klorofil, ki deluje kot protiutež manj zaželenim nitratom v koprivah. Kopriva je namreč nagnjena k absorpciji nitratov, še posebej, če raste na bogato gnojenih tleh. Kljub temu klorofil v črevesju zmanjšuje potencialno škodljive učinke nitratov, saj preprečuje njihovo pretvorbo v kancerogene nitrozamine.

Zakaj koprive pečejo? Odgovor je v histaminu, ki ga vsebujejo njihovi žgoči laski. Pečljivost kopriv izgine, če liste stisnemo z rokavicami ali pa jih preprosto skuhamo.

Zakaj je dober koprivin čaj

Kopriva je polna rastlinskih spojin imenovanih polifenoli. Številne raziskave o polifenolih razkrivajo, da te močne molekule lahko pomagajo pri preprečevanju in obravnavi bolezni, povezanih s kroničnim vnetjem, kot so diabetes, debelost, rak in srčno-žilne bolezni.

Polifenoli, pridobljeni iz koprive, so že pokazali obetavne rezultate pri obravnavi raka na dojki in raku na prostati. Poleg tega koprive vsebujejo močne antioksidante – molekule, ki varujejo naše telo pred staranjem in škodo na celični ravni. Poleg polifenolov kopriva v svoji sestavi skriva tudi pigmentne molekule, kot so beta-karoten, lutein in luteoksantin, ki lahko delujejo antioksidativno in protivnetno.

 • Pomagajo izboljšati naše splošno počutje.
 • Krepijo naš imunski sistem in nas ščitijo pred boleznimi.
 • Očistijo in osvežijo našo kri, jo naredijo bolj zdravo.
 • Poskrbijo za močnejše in bolj vitalno ožilje.
 • Spodbujajo hitrejšo in učinkovitejšo presnovo.
 • Obogatijo našo črevesno floro z koristnimi bakterijami.
 • Pomagajo telesu pri odstranjevanju stranskih produktov presnove.
 • Zagotavljajo nam dodatno energijo in zmanjšujejo občutke utrujenosti – še posebej, če jih kombiniramo s sproščujočimi sprehodi v naravi, kjer jih tudi nabiramo.
 • Pripomorejo k izločanju odvečne vode iz telesa.
 • Podpirajo optimalno delovanje jeter in žolčnika.
 • Ohranjajo zdravje in funkcijo naših telesnih žlez.

Čaj iz kopriv okrepi tudi imunski sistem

Koprivni čaj je odlična obramba za vaš imunski sistem. Koprive so polne flavonoidov in karotenoidov, ki krepijo vašo imunsko obrambo. Poleg tega koprive vsebujejo tudi vitamin C, močan antioksidant, ki vas ščiti pred škodljivimi prostimi radikali in oksidativnim stresom, zmanjšuje tveganje za kronične bolezni in daje vašemu imunskemu sistemu dodatno moč. Torej, ko naslednjič razmišljate o krepitvi imunskega sistema, pripravite skodelico koprivnega čaja.

Pomoč pri težavah s kožo

Če se borite s kožnimi težavami, je čaj iz kopriv odlična izbira zaradi njegovih protivnetnih in protibolečinskih lastnosti. Pomoč vam lahko ponudi pri obvladovanju aken, izpuščajev in razdražene kože. Antioksidanti v koprivah pospešijo celjenje kože in preprečijo brazgotinjenje. Poleg pitja lahko koprivni čaj uporabite tudi kot izpiranje za kožo.

Zdrave ledvice

Koprive so znane po blagodejnem vplivu na ledvice, kar podpirajo tudi znanstvene raziskave. Koprivni čaj deluje kot diuretik, olajšuje delovanje ledvic in spodbuja redno izločanje urina ter s tem odstranjevanje odpadnih snovi iz telesa. Redno pitje koprivnega čaja lahko zmanjša tudi možnosti za nastanek ledvičnih kamnov.

Ublažitev bolečin in preprečevanje vnetij v telesu

Koprivni čaj deluje kot naravni blažilec bolečin, saj vsebuje sestavine, ki jih označujemo za naravne analgetike. Ta čarobni napitek ne le ublaži bolečine v mišicah, sklepih in glavi, ampak tudi preprečuje vnetja. S pitjem koprivnega čaja lahko torej zmanjšate bolečine in hkrati zmanjšate možnost za nastanek vnetij v telesu. Za optimalno korist je priporočljivo redno uživanje tega zdravilnega čaja.

Zmanjšanje tveganja za osteoporozo

Koprivni čaj je ključen za močne kosti. Bogat je z minerali, kot so kalcij, magnezij in železo, ki jih vsebujejo koprive. Ta čaj ne le podpira zdravje kosti in zmanjšuje tveganje za osteoporozo, ampak tudi preprečuje anemijo. Torej, če želite okrepiti svoje kosti in izboljšati splošno zdravje, vključite koprivni čaj v svojo dnevno rutino.

Pomoč pri alergijah

Koprive, ko jih sveže dotaknemo, sproščajo kemične snovi, ki povzročajo pekoč občutek in alergijsko reakcijo na koži. To je obrambni mehanizem rastline pred herbivori. Vendar pa je neverjetno, da ko koprive predelamo, na primer prekuhamo ali namočimo, njihove lastnosti postanejo blagodejne za človeško telo.

Po toplotni obdelavi ali namakanju kopriv se namreč sprostijo bioaktivne spojine, ki delujejo kot naravni antihistaminiki. Ti antihistaminiki zavirajo delovanje histamina – kemikalije, ki jo telo sprošča med alergijskimi reakcijami. Zato lahko uživanje čaja iz kopriv ali drugih pripravkov iz kopriv pomaga zmanjšati simptome alergij, kot so kihanje, srbečica in zamašen nos. Za vse, ki se spopadajo z sezonskimi alergijami ali drugimi oblikami preobčutljivostnih reakcij, je koprivni čaj lahko naravna in blagodejna alternativa sintetičnim antihistaminikom.

Zdravo srce

Za zdravje srca je ključnega pomena vzdrževanje optimalne ravni krvnega tlaka in prekrvavitve. Čaj iz kopriv lahko igra pomembno vlogo pri podpori srčnemu zdravju. Številne raziskave namreč kažejo, da lahko uživanje koprivnega čaja znižuje krvni tlak, kar je lahko koristno pri preprečevanju srčno-žilnih bolezni. Kalij, ki ga koprive vsebujejo v velikih količinah, pomaga uravnavati krvni tlak in zmanjšuje obremenitev srca.

Poleg tega protivnetne lastnosti kopriv pomagajo zmanjševati vnetje v telesu, kar je ključno za preprečevanje srčnih bolezni. Koprivni čaj prav tako izboljša prekrvavitev, kar pomeni boljšo oskrbo telesnih celic s kisikom in hranili.

Z rednim pitjem koprivnega čaja lahko tako zmanjšate tveganje za srčne napade, kapi in druge srčno-žilne težave. Seveda pa je poleg pitja čaja pomembno tudi voditi zdrav življenjski slog, ki vključuje uravnoteženo prehrano, redno telesno aktivnost in preprečevanje stresa.

Koprivin čaj za hujšanje

Če se borite z odvečnimi kilogrami, bi vam lahko koprivin čaj prinesel nekaj olajšanja. Kopriva pospešuje razstrupljanje telesa in pomaga pri odstranjevanju odvečne vode, pri čemer ohranja vašo vitalnost in energijo. Analize hranil v koprivnem čaju razkrivajo visoko vsebnost magnezija, ključnega minerala, ki sodeluje v številnih telesnih procesih.

Visoka vsebnost magnezija v telesu pripomore k zmanjšanju napenjanja in zadrževanja vode. Ko si privoščite skodelico toplega koprivnega čaja, vaša presnova porabi več kalorij za ohlajanje tekočine, kar podpira hujšanje.

Vendar je koprivin čaj zgolj dopolnilo zdravi in uravnoteženi prehrani. Če želite izgubiti težo, omejite vnos testenin in kruha ter povečajte vnos sadja in zelenjave. Prav tako je priporočljivo zmanjšati vnos alkohola in sladkanih pijač. Pri pitju koprivnega čaja bodite zmerni, saj lahko pretiravanje povzroči dehidracijo ali izgubo elektrolitov zaradi povečanega izločanja urina.

Kako pravilno kuhati koprive?

Ko se odločimo za kuhanje kopriv, je ključno, da ne odlijemo vode po kuhanju, saj bi s tem izgubili dragocene minerale. Najboljša strategija je koprive podušiti le za nekaj minut v vreli vodi. Uporabljamo jih podobno kot špinačo ali blitvo. Dodajmo jih k kuhanemu krompirju, drugi zelenjavi, pripravimo juhe ali enolončnice, jih postrežemo kot prilogo, uporabimo za polnjenje zavitkov, dodamo v zelenjavno rižoto ali pa v kombinaciji s pinjolami ustvarimo pesto za preliv testenin. Blanširane koprive, prelite z olivnim oljem in potresene s čemažem, nudijo odličen okus.

Koprivni čaj, ki so ga pripravljale že naše babice, je še vedno priljubljen. Za pripravo potrebujemo sveže ali posušene koprive. Postopek je enostaven: zavrite liter vode, odstavite z ognja in dodajte šopek mladih kopriv. Pokrijte in pustite stati 10 minut, nato precedite. Takšen čaj odpravlja pomladno utrujenost in slabše razpoloženje, hkrati pa pomaga pri težavah z vneto ustno votlino, angino, visokim krvnim sladkorjem in aftami.

Kako dolgo se lahko pije koprivin čaj?

Koprivin čaj je odličen dnevni dodatek k vaši prehrani, saj deluje kot učinkovit čistilec krvi. Ta rastlina ima protibakterijske, protiglivične, adstringentne in protivnetne lastnosti. Da bi izkoristili vse njene koristi, priporočamo pitje ene skodelice sveže pripravljenega koprivnega čaja vsak dan. Študija iz leta 2018 je razkrila, da listi koprive vsebujejo bogastvo hranil, med katerimi so:

 • vitamini C, D in K,
 • minerali, kot so železo, selen, cink in magnezij,
 • maščobne kisline, kot je alfa-linolenska kislina,
 • antioksidanti, kot so polifenoli, karotenoidi in terpenoidi,
 • steroli.

Zaradi bogate vsebnosti vitalnih vitaminov in mineralov koprivin čaj pomaga pri dopolnitvi potreb vašega telesa in krepi vaše splošno zdravje.

Kako pripraviti koprivin čaj?

Sestavine za čaj iz sveže koprive:

 • 200 ml vode
 • nekaj svežih listov koprive

Navodila za pripravo:

 1. Prinesite vodo do vretja.
 2. Sveže liste koprive položite v skodelico.
 3. Vrelo vodo prelijte čez koprive.
 4. Pustite čaj, da se namaka 5-10 minut.
 5. Mešanico precedite in čaj je pripravljen za uživanje. Po želji ga lahko posladkate.
 6. Za začetek si privoščite eno skodelico, da preverite morebitne reakcije na čaj.

Pomembno je, da čaja ne pripravljate v kovinskih posodah ali skodelicah.

Okrepimo se s čajnimi mešanicami s koprivo

Kopriva se odlično ujema z mnogimi zelišči, s čimer ustvarjamo bogate čajne mešanice, ki podpirajo naše zdravje. Če se borimo s povišanim krvnim sladkorjem, kombinirajmo koprivo z rastlinami, bogatimi z glukokininom. Vedno se posvetujte s svojim zdravnikom pred dodajanjem novih čajev v svojo rutino, še posebej, če imate zdravstvene težave.

Koprivo lahko združimo s fižolovimi luščinami, listi borovnice, meto, žajbljem in mnogimi drugimi. Rastline z inulinom, kot so oman, artičoka, črni koren, navadni repinec in sončnica, so odličen dodatek diabetični dieti.

Čaj za podporo zdravljenju sladkorne bolezni

Za blažjo obliko sladkorne bolezni, se po posvetu z zdravnikom lahko odločite za čaj, ki vključuje:

 • fižolove luščine
 • liste borovnice
 • liste koprive
 • brinove jagode

Zmešajte vse sestavine in prelijte z vrelo vodo. Tri skodelice nesladkanega čaja pijte dnevno, največ en mesec.

Čaj za spodbujanje vaše presnove

Če želite pospešiti presnovo in izločanje vode iz telesa, pripravite čaj iz:

 • jastrebine
 • mete
 • koprive
 • korenine in listov regrata

Mešanico prelijte z vrelo vodo, pustite 20 minut in nato precedite. Čaj pijte trikrat dnevno.

Čaj za podporo pri aterosklerozi

Pri težavah z aterosklerozo uporabite naslednjo mešanico:

 • glog
 • tavžentroža
 • listi borovnice
 • listi robide
 • listi žajblja
 • kopriva
 • mačeha
 • listi rožmarina
 • brinove jagode

Zmešajte zelišča, prelijte z vrelo vodo, pustite 10 minut in precedite. Pijte dvakrat dnevno. Nosečnice in tisti z ledvičnimi težavami naj se izogibajo temu čaju.

Preberite si tudi:

Opozorilo: Objavljene vsebine na spletni strani vinoincokolada.si so zgolj informativnega značaja in niso namenjene diagnosticiranju, preprečevanju ali zdravljenju bolezni, prav tako ne morejo nadomestiti strokovnega zdravniškega mnenja. Za vprašanja vezana na vaše zdravje se vedno posvetujte s svojim zdravnikom.