Kako napisati dober Europass življenjepis?

Če želite odgovor na vprašanje, morate najprej dobro razumeti, kaj življenjepis je. Dober življenjepis vam bo dal prednosti pri prijavi na delovno mesto, zato je dobro, da si ogledate vzorec življenjepisa. Poznavanje skrivnosti življenjepisa in spretno uporabljanje pravili za pisanje vam bo dalo več možnosti, da dobite želeno službo.

Ob prijavi na delovno mesto morate običajno posredovati življenjepis. Ta je eden od elementov sodobnega poslovnega bontona. Je tudi eno najučinkovitejših oglaševalskih sredstev na trgu dela.

Europass CV oblika življenjepisa

Leta 2004 je bil ustvarjen evropski življenjepis in omogoča enostavno pisanje vašega življenjepisa v enem od 24 jezikov Evropske unije. Jasno in učinkovito izpostavlja vaše veščine, izkušnje in kvalifikacije.

Je odličen način za prijavo na delovno mesto v različnih državah. Kandidatom omogoča, da standardizirajo svoje življenjepise in spremna pisma, da bi se prijavili na delovna mesta kjer koli v Evropi. Življenjepisi imajo torej enako strukturo in postavitev. Tako lahko kandidati vedo, katere podatke vključiti v svoj življenjepis, zaposlovalci pa že na prvi pogled razumejo ozadje prosilcev.

Europass je oblika življenjepisa, ki omogoča enostaven način, da ustvarite standardiziran življenjepis, ki vsebuje vse bistvene informacije. Hkrati pa delodajalcem olajša branje življenjepisa in razumevanje vaših kvalifikacij in spretnosti.

Življenjepis Europass tako vključuje podatke, kot so osebni podatki (ime in priimek, naslov, telefonska številka in elektronski naslov), zakonski stan. Temu sledi osebni profil ali kratka predstavitev.

Zaposlovalcem predvsem ta nakaže vaše poklicne cilje. Naslednji del so poklicne izkušnje, navesti je potrebno delovna mesta ali druge poklicne izkušnje, ki ste jih imeli pred tem. Seveda je nujno navesti tudi izobrazbo in usposabljanje.

Osebne veščine so naslednje, o katerih boste morali pisati, vključujejo pa vaše komunikacijske veščine, vodstvene in organizacijske sposobnosti, digitalne in delovne veščine, ter tudi  informacije o vašem maternem in tujih jezikih. Možnost imate dodati fotografije, podati informacije vozniškega dovoljenja ali naložiti dodatne dokumente.

Kako pripravim Europass življenjepis?

Kakovost ima prednost pred količino, zato omenite le najpomembnejše podatke. Dve strani A4 sta dovolj, da vsebujeta vse podatke, ki jih želite posredovati.

Europass življenjepis je standardiziran življenjepis CV in tako nimate svobode glede oblike.

Stil pisanja življenjepisa je tako zelo pomemben. Trudite se, da ste kratki in jedrnati, brez nerazumljivih izrazov in okrajšav. Izogibajte se tudi nepotrebnih besed. Bodite kar se da specifični in navajajte informacije, ki so neposredno povezane s prostim delovnim mestom. Bodite natančni in jasno predstavite svoje misli. Pomembna je tudi selektivnost, zato skrbno izbirajte informacije. Pomembna je tudi poštenost, brez napačnih informacij. Življenjepis naj bo napisan v »strokovnem« jeziku.

Glagole uporabljajte v sedanjiku (načrtujem, delam, itd.). Pri opisovanju prejšnjih delovnih mest, pa uporabite glagole v preteklem času. Bodite pozorni na doslednost, enkrat uporabljena okrajšava, se mora potem uporabljati v celotnem življenjepisu. Izogibajte se dolgim ​​frazam in zapletenim besedam. Življenjepis mora biti v istem slogu, običajno v slogu, ki je enostaven za branje.

Z življenjepisom Europass igrate na varno karto, saj veste, da je predstavitev vašega življenjepisa skladna.

Dobrodošlo je, da si pogledate vzorec dobrega Europass življenjepisa.

Kako posodobim svoj Europass življenjepis?

Namen življenjepisa je opozoriti nase že ob prvem spoznavanju, ki je sicer dopisno, pa vendar je to edini način, da na nekoga naredite ugoden vtis in spodbudite delodajalca, da vas povabi na osebno srečanje.

Zato je nujno poudariti vse pozitivne točke.

Ker je Europass standardne oblike, je morda nekoliko lažje, saj je pomembno, da pravilno izpolnimo potrebno. Ob tem lahko imamo ob sebi dober primer življenjepisa.

Ko je potrebno življenjepis preurediti ali posodobiti, ker je prišlo do določenih sprememb, je običajno postopek enostaven. Pustimo vse, kot je bilo, dodamo le spremembe, vključujoč tudi morebitne nove izkušnje, znanja in kompetence. Je pa seveda odvisno tudi, na kakšno delovno mesto se prijavljamo in je tako dobro, da posodobimo Europass delovnemu mestu, na katerega se prijavljamo. Kar pomeni, da je pred vsakim pošiljanjem na različna delovna mesta dobro pregledati življenjepis in ga po potrebi posodobiti.

Izvozimo ga v pdf, da bo k bralcu prišel v pravi obliki.

Pravilna sestava življenjepisa

Pri pisanju življenjepisa se je pomembno izogniti nekaterim napakam. Seveda si lahko pomagamo z dobrimi primeri življenjepisov s spleta, kar pa ne pomeni, da jih »prepišemo.« Biti moramo avtentični in ga napisati samostojno. Ko delodajalec objavi prosto delovno mesto, pričakuje, da bodo prijavljeni kandidati ustrezali razpisanim pogojem. Neskladje kandidatove delovne biografije, tudi izobrazbe in izkušenj z zahtevami delodajalca, so nezaželene.

Povzetek ne sme biti prekratek, kajti to lahko da o vas vedeti, da ste »tiha miška« ali pa celo, da nimate veliko povedati o sebi. V kolikor prikazujete pogosto menjavanje delovnega mesta, brez pojasnil razlogov, lahko to delodajalec razume na način, ki nam ne pomaga pri zaposlitvi.

Izognite se napaki, ki je lahko usodna in sicer je to pomanjkanje indikacij za poklicno rast. Tudi preobširna navedba številnih različnih tečajev, seminarjev, usposabljan, vam morda ne bo v pomoč. Tudi preveč podroben povzetek s preveč nepotrebnih informacij je nezaželen. Kreativni življenjepis ne ponuja prostora za humor, ne uporabljajte ga.

Dobro napisan življenjepis je vaš pomočnik pri iskanju zaposlitve, sicer je le dokument, kljub temu pa se morate naučiti, kako se učinkovito predstaviti.

Predlogo Europass si lahko prenesete in uporabite. Vse kar morate storiti je, da izpolnite polja, ki jih je mogoče urejati. V mislih imejte tudi kratko in jedrnato spremno pismo.

Osebni podatki

Ko govorimo o osebnih podatkih, smo seveda občutljivi. Ne želimo govoriti o osebnih stvareh, kaj šele o njih pisati popolnim neznancem. Zato se pri Europass življenjepisu zahtevajo zgolj nujno potrebni osebni podatki, kot so ime in priimek, naslov, starost in kontaktni podatki.

Lahko tudi opremite življenjepis s sliko.

Kratek opis

Opis naj bo takšen, da potencialni delodajalec zazna, da je življenjepis vir vaših biografskih podatkov. Da prepozna tudi informacije o vaših poklicnih izkušnjah. Naj opis odgovarja na vprašanje, ali izpolnjujete pogoje, ki jih za to delovno mesto postavlja delodajalec.

Kratek opis naj vsebuje točno tiste vidike vaših izkušenj, ki so pomembne za delovno mesto, za katerega se prijavljate.

Delovne izkušnje

Opišete jih v obratnem kronološkem vrstnem redu, navedete svoj položaj in funkcije. Pomembno je navesti tudi čas in kraj dela. Poudarite poklicne dosežke. Navesti morate tudi ime organizacije in naziv delovnega mesta, položaj in seznam uradnih dolžnosti. Običajno je to tudi najbolj odločilno, tako, da jih navedite kar se da popolno.

Če so delovne izkušnje nezadostne ali odsotne, je pri izobraževanju priporočljivo navesti predmete, ki jih študirate, dobre in odlične ocene, morebitne nagrade na tekmovanjih itd.

Izobraževanja

Izobraževanje zavzema vodilno mesto, označeno je z datumi, v obratnem vrstnem redu. Pomembno je obveščanje o zaključku tečajev in certificiranju na specialnosti. Pomembno je navesti tehnično šolo. Upoštevajte tudi diplomo z odliko in, če so dodatne specialnosti. Sploh, v kolikor so vsaj delno v stiku z delovnim mestom, ki vas zanima.

Potrebno je navesti tudi prisotnost publikacij, zlasti če so to specializirane publikacije. V kolikor obstajajo vaši lastni izumi ali razvoj nečesa, jih nujno omenite.

Veščine

Bodisi strokovne ali osebne veščine, so ključnega pomena v vašem življenjepisu in katerim zaposlovalci najpogosteje dajejo prednost.

Izpostavite lahko tri vrste veščin in sicer teoretično znanje, praktično ali tehnično znanje, ter osebne lastnosti. Osebne lastnosti zaposlovalcu omogočajo, da ve, kako se boste razvijali v bodoči ekipi. Na podlagi teh ugotavlja, ali ste se sposobni prilagoditi novemu poklicnemu kontekstu.

Aktivnosti in dosežki

Prav tako je pomembno (obvezno) navesti proizvodne dosežke na vsakem delovnem mestu, če obstajajo. Pri opisovanju dosežkov je treba uporabiti akcijske glagole, kot so razviti, shranjeni, povečani ali zmanjšani. Zaželeno je skrajno specifično besedilo.