Prehrana v nosečnosti

Uravnotežena prehrana med nosečnostjo je osnova za pravilen razvoj otroka, ker ima otrok povečano potrebo po hranilih v maternici.

Pogosto ženske v nosečnosti spremenijo prehranjevalne navade in gredo v skrajnosti, bodisi “jedo za dva” ali pa se močno omejijo zaradi strahu pred pridobivanjem odvečne teže. Vse to lahko škoduje zdravju matere in nenazadnje tudi razvoju otroka.

Pravilna prehrana v nosečnosti

Prehrana med nosečnostjo je odgovoren proces, od katerega je odvisno dobro počutje ženske in zdravje otroka.

Prehrana za nosečnice mora biti uravnotežena individualna prehrana, sestavljena iz najljubših živil matere, vendar pa v pravih razmerjih in kombinacijah. Poudarek v prehrani je na izdelkih z največjo vsebnostjo hranil za razvoj otroka.

Dobro zasnovan prehranjevalni vzorec in struktura prehrane bosta pripomogla k lajšanju številnih simptomov, preprečevanju zapletov med nosečnostjo.

Prehranska priporočila za nosečnico

V prvem trimesečju nosečnosti lahko pustite prehrano praktično nespremenjeno. Biti mora popolna in uravnotežena, vključevati mora zadostno količino vitaminov, beljakovin, maščob in ogljikovih hidratov ter najmanj škodljive hrane. Od drugega trimesečja se potreba ženske po energiji poveča za 300–500 kcal. Če pa ste v tem obdobju zmanjšali raven telesne aktivnosti, potem ne bi smeli povečati vsebnosti kalorij v prehrani.

Zelo pomembno je uživanje folne kisline in zadosten vnos železa. Nič manj pomemben ni jod, ki je odgovoren za presnovo in rast otroka, ter kalcij, ki je potreben za skeletni sistem. O tem bi morali razmišljati še pred tretjim trimesečjem.

Med nezaželena živila med nosečnostjo sodijo prekajeno, začinjeno, slano, svež kruh, sladkarije in stročnice. Iz prehrane izločite hitro hrano. Poskusite ne jesti zaradi dolgčasa in slabe volje. Vse to bo pomagalo, da ne pridobite prekomerne teže. 

Nakup in priprava hrane z vidika varnosti

Kupujte samo tisto, kar potrebujete. Porabo hrano načrtujte. To pomeni, da najprej porabite svežo hrano, tisto, ki se lahko pokvari. Dajte prednost svežim živilom, sadju in zelenjavi z nizko vsebnostjo maščob. Tudi zamrznjeno sadje in zelenjava je dobra izbira.

Poskusite samostojno kuhati. Čim več domače hrane, morda preizkušanja novih receptov. Seveda lahko eksperimentirate s sestavinami, vendar le s priporočenimi za nosečnice.

Pazite na velikost porcij. Naj te ostanejo v mejah. Upoštevanje varnostnih pravil je zagotovilo za zdravo prehrano. Ko kuhate je pomembno, da upoštevate tudi higienske predpise in sicer, naj bodo roke, kuhinjski pripomočki in površine popolnoma čiste.

Surovo hrano ločite od kuhane hrane, zlasti surovo meso. Živila shranjujte pri varnih temperaturah. Dobro je, če poznate izvor svežih živil in vode.

Z upoštevanjem zgornjih pravil se izognite pogostim boleznim, ki se prenašajo s hrano.

(Različni) načini prehranjevanja in dietno vedenje

Prehrana je med nosečnostjo še posebej pomembna. Normalno povečanje telesne mase prispeva k zdravju ženske in otroka ter zmanjša tveganje za zaplete. 

To povečanje telesne mase zmanjšuje tveganje za visok krvni tlak med nosečnostjo, preeklampsijo, gestacijsko sladkorno bolezen, potrebo po carskem rezu in prezgodnjem porodu ter ugodno vpliva na zdravje ploda, tako kratkoročno kot dolgoročno. 

Priporočljivi so redni obroki čez dan (glavni in vmesni obroki). Med vsakim obrokom je priporočljivo kombinirati živila različnih vrst.

Nosečnice pogosto trpijo zaradi zgage in slabosti. Uživanje raznolike hrane, pogosto uživanje majhnih obrokov in temeljito žvečenje hrane, ne glede na nelagodje, v večini primerov lajša simptome. 

Pomembno je določanje primerne količine hrane.Količina hrane, ki jo potrebuje nosečnica, je odvisna od njene starosti, telesne aktivnosti, višine, teže in zdravja.

Priporočljivo je , da preberete etiketo izdelka za pomembne informacije o sestavi izdelka, kako ga je treba shraniti in kako ga uporabljati.

Prav tako morate biti pozorni na sestavo in energijsko vrednost, ki je navedena na embalaži izdelka, ter izdelke izbrati v skladu s priporočili.

Med nosečnostjo je dobro izločiti ali zmanjšati vnos nekaterih živil

Zaradi tveganja za svoje zdravje in zdravje ploda in kasneje otroka svetujemo, da se nosečnice izogibajo sladkarijam, sladkanim pijačam in prigrizkom. So vir sladkorja, soli in maščob, zato je priporočljivo omejiti njihovo porabo.

Priporoča se, da nosečnice iz prehrane izločijo živila bogata s holesterolom, maščobami in transmaščobami.

Preveč kofeina, umetnih sladil in MSG.

Zdrava prehrana je osnova za zdravje in dobro počutje tako matere, kakor tudi kasneje na razvoj otroka.

Mikrohranila

Med nosečnostjo potrebujete 17–33 % več joda, vitaminov B 6 in B 12 , cinka; en in pol krat več kalcija; dvakrat več folne kisline; dvakrat več železa.

Brez zapolnitve potrebe po teh snoveh ženska lahko tvega tako svoje zdravje, kakor tudi zdravje otroka.

Ogljikovi hidrati so glavni vir energije

Ogljikovi hidrati so glavni vir energije v telesu. Glavni viri ogljikovih hidratov so žita in krompir. 

Ob dolgotrajnem pomanjkanju ogljikovih hidratov telo začne sintetizirati glukozo iz lastnih beljakovin, kar znatno zmanjša njegovo zaščitno sposobnost pred okoljskimi dejavniki.

Ali lahko v nosečnosti jem ribe?

Seveda. Bolje pa je izbrati morsko ribo kot rečno, ima veliko več uporabnih elementov. Priporočene ribe za nosečnice: oslič, som, brancin, trska, losos, morska plošča. Mastne sorte je treba jesti 1-2 krat na teden, kot so mastne ribe, skuša, postrv, sardele, losos. Med morskimi sadeži so: lignji, pokrovače, sipe, kozice. Izogibajte se lignjom, školjkam in ostrigam.

Meso in jajca

Meso v prehrani nosečnice je pomembno. Še posebej v času aktivne rasti ploda od drugega trimesečja naprej. Od petega meseca nosečnica enkrat na dan potrebuje 96 g beljakovin. Vendar le živalski proizvodi vsebujejo aminokisline in iz njih lahko človeško telo sintetizira beljakovine. 

Neverjetno je, koliko hranilnih snovi vsebuje eno jajce. Poleg 12 vitaminov in mineralov jajca vsebujejo veliko količino visokokakovostnih beljakovin, ki jih potrebujejo nosečnice.
Jajca so bogata tudi s holinom.

Kofein in alkohol

Priporočljivo je zmanjšati porabo kofeina, čokolade in pijač, ki vsebujejo kofein, kot so različni kavni napitki, čaj, kola in kakav.

Med nosečnostjo ni varnih odmerkov alkohola. Vse vrste alkohola so strupene za rastoči, razvijajoči se organizem ploda. Vsaka pijača, ki vsebuje alkohol, je potencialno škodljiva za plod. 

Procesirana hitra hrana

Nedvomno jedi s hitro hrano verjetno ne bodo prinesle bistvenih koristi. Drug stranski učinek pogostega uživanja hitre hrane je aktivno pridobivanje telesne teže. Z obilico barvil, arom, konzervansov in transmaščob v izdelkih, iz katerih se pripravlja hitra hrana ne bo nosečnica prejela nič hranljivega.

Kalcij in železo

Potreba po kalciju se poveča za 1,5-krat, po železu pa kar 2-krat.

Rastoči plod potrebuje kalcij za rast kosti in zob, tvorbo živčnega sistema, srca in mišic.

Vloga železa v telesu je odvisna od njegove udeležbe pri transportu kisika in pri tkivnem dihanju, vpliva na funkcionalno aktivnost T-limfocitov. 

Previdno z vitaminskimi dodatki

Samo z okrepljeno prehrano je praktično nemogoče zadovoljiti potrebe ženskega telesa med nosečnostjo s potrebnimi vitamini in mikroelementi. V zvezi s tem je treba jemati vitaminsko-mineralne komplekse. Vendar pa je za dosego optimalnega učinka uporabe nujno, da ne pretiravamo z vnosom teh. Le ustrezne količine in primerni vitamini so dobrodošli. Dobro je, da tudi preverimo izvor vitaminskih dodatkov.

Folna kislina (vitamin B9)

Med nosečnostjo se folna kislina ne uporablja le za tvorbo plodovih tkiv, temveč tudi za obnovo 70 bilijonov materinih celic. Folna kislina ima pomembno vlogo pri tvorbi placentnega tkiva in novih krvnih žil v maternici.

Suši, surovo meso in mleko NE

Posebej previdni morate biti pri rečnih in divjih oceanskih ribah, školjkah, sušenih, prekajenih ribah vseh vrst in suši.

Surovo meso je lahko okuženo s paraziti. Lahko prodrejo skozi placentno pregrado in povzročijo resne motnje v razvoju nerojenega otroka.

Nepasterizirano mleko je izdelek, ki ni bil toplotno obdelan. Zato je v njem mogoče najti isto listerijo, ki je smrtonosna za nerojenega otroka.

Opozorilo: objavljene vsebine na spletni strani vinoincokolada.si so zgolj informativnega značaja in niso namenjene diagnosticiranju, preprečevanju ali zdravljenju bolezni, prav tako ne morejo nadomestiti strokovnega zdravniškega mnenja. Za vprašanja vezana na vaše zdravje se vedno posvetujte s svojim zdravnikom.