Kako izbrati moško poročno obleko?

Harmonično usklajena moška poročna obleka z žensko poročno obleko ni naključje, pač pa je rezultat popolne in premišljene kombinacije. 

Kako izbrati pravi stil?

Glavni osebnosti vsake poroke sta ženin in nevesta. Tako je izbira njune poročne obleke vredna vsake pozornosti. Medtem, ko izbira pri nežnejšem spolu traja dlje časa in nemalokrat si bo nevesta vmes velikokrat premislila, je pri moški obleki izbira enostavnejša. Morda tudi zato, ker je moška obleka sestavljena iz standardnih, klasičnih kosov, za razliko od ženskih oblek, ki so na voljo v številnih različnih modelih. Moški bo morda res potreboval le 25minut za iskanje primerne obleke.

Kar pa ne pomeni, da je moška obleka manj pomembna, pravzaprav je izbira enako pomembna in se mora ženin v njej počutiti izjemno. Zato se velikokrat poraja vprašanje, kako izbrati pravi stil obleke? Kaj upoštevati?

Izbira stila bo zagotovila, da se rešite brezciljnega tavanja po veliko trgovinah.

Stil obleke je odvisen tudi od sezone poroke. Namreč, ni enako, če je poroka poleti, kot če je pozimi. Tople barve in mehke tkanine bodo pozimi primernejše, medtem, ko je poleti bolje dati prednost svetlim odtenkom in gladkim teksturam. Poleg tega je vredno upoštevati tudi tematiko poroke. Če bo poroka nekje na plaži, so modne moške obleke lahkotne in udobne, enostavne in lahke. Morda si bosta mladoporočenca želela poroke v supergah. Kadar so barve detajlov izbrane, dvorana, rože in ostale podrobnosti, bo zagotovo izbira stila obleke enostavnejša.

Stil bo odvisen tudi od postave (višine in teže) ženina. Navsezadnje pa so najbolj pomembne želje in pričakovanja ženina.

Kvalitetni materiali

Ne glede na to, ali govorimo o poročni obleki ali katerem drugem kosu oblačila, vsi se bomo strinjali, da ima zelo pomembno vlogo prav material, iz katerega je obleka. Ne samo, da je od njega odvisno udobje, hkrati ima velik vpliv tudi na dihanje kože. Glede na to, da je ženin v poročni obleki ves dan, objame ga veliko ljudi, naredi veliko korakov in je pod določenim stresom, seveda ne želi, da bi se, zaradi obleke počutil slabo, da bi se prekomerno potil, ker je iz neprimernega materiala ali pa se v njej neudobno počutil.

Običajno so vse modne moške poročne obleke iz kvalitetnih materialov, zaradi česar je upravičena tudi njihova cena, pa vendar je najbolje za poročno obleko izbrati naravne materiale. Mimogrede, tudi pri izbiri ustreznega materiala je pomembna sezona. Namreč, za hladno sezono je bolje izbrati naravno volno, medtem, kadar je topleje, je bolje izbrati bombaž, lan, svilo ali lahko volno.

moska-procna-obleka

Poročna srajca

Pri srajci je sicer veliko prostora za domišljijo. Ta pa se zoži kadar je izbran stil obleke. Namreč, če bo poročna obleka lanena, potem si težko predstavljamo strogo klasično belo srajco. Če pa bo prisoten smoking, pa si težje predstavljamo kakšno drugo kot slednjo. Kar pomeni, da je od izbranega stila obleke odvisna izbira srajce.

V kolikor gre za klasično različico obleke, ima običajno prednost bela ali srajca v nežnejših tonih, kot je peščena. Kar pa ne pomeni, da vam ni dovoljeno eksperimentiranje in se vedno lahko poigrate s toni in odtenki tudi v različnih barvah. Upoštevajte tudi material iz katerega je srajca. Dobro je, če je naravni material, z dodatkom sintetike (da se ne zmečka).

Kravata ali metuljček?

Malokrat boste na poroki, kjer ženin ne bo nosil kravate ali metuljčka. Morda v primerih, kadar je ta nekje na plaži, sicer pa tudi takrat ni izključeno. Kravata ali metuljček je skorajda simbol vsake poroke. Pri izbiri kravate je običajno pravilo, da mora biti nekaj tonov svetlejša od obleke in nekaj tonov temnejša od srajce. Tako bo najbolje prišla do izraza in ne bo zasenčila srajce ali telovnika. Predvsem za tematske poroke, pa so primerni metuljčki ali pa tudi zanimive kravate s potiskom ali vzorci. Metuljček se mora barvno skladati z obleko. Ne glede na možnost, za katero se odločite, vedno upoštevajte, da gre za dodatke, ki se morajo popolnoma ujemati s preostalo obleko.

Telovnik

Obstajajo standardni kosi in so kosi, ki se kombinirajo predvsem po želji ženina. Na primer, telovnik. Funkcija telovnika je precej podobna smokingu, vendar se tudi medsebojno zelo razlikujeta. Vsekakor pa je vsestranska možnost, za katero lahko rečemo, da je primerna za vsako posebno priložnost. Na nek način je formalna različica obleke. Telovnik ne sme vključevati nobenih dodatkov ali eksperimentov. Čeprav so po želji ženina tudi ti dobrodošli, vendar se morajo popolnoma ujemati s celotno obleko. 

Modni robček

Če vas bo navdušila trendi moška poročna obleka iz katerega slavnega filma, potem boste zagotovo želeli modni robček. Namreč, ti izražajo poseben stil, slog, ki opazovalcem da vedeti, da je ženin pravzaprav mislil na vsako priložnost. Gre za znak elegance, slavnosti in na nek način tudi klasike. Modni robčki so moda, ki nikoli ne izumre in ne gre v pozabo, postali so simbol prestiža in spoštovanja, zato so še vedno zaželen dodatek moške poročne obleke. Modni robček je običajno dodatek popolnoma klasične, uglajene moške obleke.

Nesprejemljivo je, da je robček v žepu suknjiča v tonu s kravato. Prav tako upoštevajte, da kadar se odločite za modni robek, nikoli ne izberite hkrati tudi manšetnih gumbov, vedno samo eno ali drugo in nikoli oboje hkrati.

Pas za poročno obleko

Za vse poročne dodatke, med katerimi je tudi pas, velja, da morajo biti iste barve. Torej, pas za poročno obleko, čevlji in v primeru, da ženin nosi uro, tudi pas ure – biti morajo v enaki barvi. Pas je še eden modni dodatek, brez katerega si težko predstavljamo poročno obleko. Najbolje je izbrati pas iz naravnega materiala, pri izbiri pazite, da ne bo preveč svetlikajoč in bo zasenčil vse ostale dodatke. Trendi moške poročne obleke vključujejo pas, ki se popolnoma prilega ženinu, kar pomeni, da ni ne predolg in ne prekratek.

moski-pas-za-porocno-obleko

Manšetni gumbi

Enako kot modni robček, imajo tudi manšetni gumbi pomemben sloves in uživajo priljubljenost predvsem pri ljubiteljih posebne elegance, mode, ki govori namesto tistega, ki jih nosi. So dodatek predvsem elegantnim oblekam, odlično pa se podajo večni klasiki. Predvsem v zadnjem času pa ugotavljamo, da novi trendi podpirajo manšetne gumbe tudi pri drugih stilih moških poročnih oblek.

mansetni-gumbi-za-porocno-obleko

Modna moška obleka

Modna moška obleka ni samo smiselna celota s srajco, hlačami in suknjičem, ampak je veliko več. Če boste pozornost namenili vsaki podrobnosti, boste ugotovili, da ni tako zelo enostavno najti vsak kos posebej. Vendar pa tudi ni tako težko, kadar je tematika poroke znana.

Trendi moške poročne obleke so na voljo v različnih modelih in jih lahko kombinirate po želji. Ne glede na to, ali se odločite za klasično rešitev ali pa za rešitev, ki je od vas zahtevala ogromno pomerjanja, primerjanja in tuhtanja, najbolj pomembno je, da se v njej počutite dobro.

Nihče si na svoji poroki ne želi, da bi bil videti depresiven, kajne? Neustrezna izbira obleke lahko sporoča prav to. In ne samo to, izbrana poročna obleka pravzaprav sporoča veliko. Glede na to, da vam bo služila en dan, ki bo večno ostal v spominu in običajno tudi na večjem številu fotografij, je izbiri smiselno nameniti pozornost.

Nasveti za izbiro popolne moške obleke so lahko v pomoč, kadar se znajdete pred dilemo in niste povsem prepričani o izbiri. Vsekakor je pametno, če se posvetujejo tudi z nevesto, ki običajno ima velike plane ali pa bi morda rada sodelovala in pomagala pri izbiri. Navsezadnje je sodelovanje pomembno, saj je harmoničen videz neveste in ženina nekaj, o čemer bodo vsi razpravljali.

Pogosta vprašanja in odgovori

Kakšni so trenutni trendi pri moških poročnih oblekah za leto 2023?

V letu 2023 prevladujejo prilagojene obleke v zemeljskih tonih, pa tudi drznejše barve, kot so temno zelena ali modra. Retro vplivi iz 90-ih in klasični kroji so prav tako priljubljeni.

Ali je klasična črna obleka še vedno primerna za poroko?

Seveda! Klasična črna obleka ostaja brezčasna izbira, ki nikoli ne gre iz mode in je vedno primerna za formalne priložnosti, kot je poroka.

Kako naj vem, kateri kroj obleke mi najbolj ustreza?

Najbolje je, da obiščete priznano trgovino ali krojača, kjer vam bodo pomagali izbrati kroj, ki najbolje ustreza vaši postavi in slogu.

Ali je letos priljubljeno kombiniranje različnih materialov in vzorcev?

Da, kombiniranje različnih materialov in vzorcev je trenutni trend, ki omogoča moškim, da pokažejo svojo individualnost in edinstvenost.

Kakšna mora biti dolžina hlač pri moški poročni obleki?

Hlače naj se končajo tik nad obutvijo, da ustvarijo čisto linijo. Prekratke ali predolge hlače lahko pokvarijo celoten videz.

Ali je telovnik še vedno priljubljen dodatek k poročni obleki?

Telovnik je klasičen dodatek, ki se ponovno vrača v modo. Je odlična izbira za dodajanje slojev in teksture k vašemu izgledu.

Kako naj se odločim med metuljčkom in kravato?

To je stvar osebnega sloga. Metuljčki prinašajo bolj formalen in vintage videz, medtem ko kravate ponujajo široko paleto stilov in barv, ki se lahko prilagajajo različnim priložnostim.

Ali je v letu 2023 priljubljena tudi uporaba žepnih robčkov?

Da, žepni robčki so odličen način za dodajanje barve in osebnega pridiha k vaši obleki, še posebej, če se ujemajo z drugimi dodatki.

Koliko časa pred poroko naj začnem iskati svojo obleko?

Priporočljivo je začeti iskati obleko vsaj 3-6 mesecev pred poroko, da imate dovolj časa za prilagoditve in morebitne spremembe.

Preberite si tudi: