Zavarovanje psa

Biti ponosen lastnik psa prinaša veliko radosti, vendar s seboj prinaša tudi pomembne odgovornosti. Razumemo, da se lahko naši ljubljenčki znajdejo v nepričakovanih situacijah, kot so bolezni, poškodbe ali povzročanje škode. Aktivno zavarujte svojega najboljšega štirinožnega prijatelja, da se izognete neprijetnim finančnim presenečenjem ob morebitnih veterinarskih stroških.

Včasih se naši psi soočajo z boleznimi, ki jih ne moremo predvideti, ali pa doživijo nesrečo, ki zahteva takojšnjo veterinarsko oskrbo. Poleg tega lahko povzročijo škodo, bodisi z domačimi nagajivostmi ali pa v situacijah zunaj našega nadzora. Zato je ključno, da aktivno zavarujemo svojega najboljšega štirinožnega prijatelja, da mu zagotovimo najboljšo možno zaščito in skrb.

Kaj sploh je zdravstveno zavarovanje psa?

Zdravstveno zavarovanje psa je ključna varnostna rešitev, ki lastnikom omogoča zaščito svojih štirinožnih družabnikov v primeru nepredvidenih dogodkov, kot so nenadne poškodbe, nezgode ali bolezni, ter s tem povezanih finančnih stroškov. Ta enostavna rešitev nudi lastnikom mir uma, saj zagotavlja finančno podporo v najbolj kritičnih trenutkih, ko vaš hišni ljubljenček najbolj odvisen od kakovostne veterinarske oskrbe.

Zavarovanje psa temelji na ideji preventive in hitrega ukrepanja v primeru zdravstvenih težav. Z njim se lastniki izognejo nepotrebnim skrbem in stresu ob morebitnih nesrečah ali boleznih svojega psa. V nadaljevanju razkrivamo odgovore na najpogostejša vprašanja, povezana z zdravstvenim zavarovanjem psov.

Katere pasme psov lahko zavarujem? Lahko zavarujem tudi mešanca?

Zavarovanje psov je na voljo za vse pasme psov, ne glede na to, ali gre za pse z rodovnikom, mešance, lovske pse ali pse za posebne namene. Pomemben pogoj pri sklenitvi zavarovanja je le, da je pes ob sklenitvi zdrav in čipiran. Vendar pa je treba opozoriti, da obstajajo določene posebnosti pri zavarovanju pasem, ki se uvrščajo med nevarne (npr. pitbull terier). Za te pasme ni mogoče skleniti dodatnega zavarovanja odgovornosti lastnika psa.

Zavarovanje psa v primeru bolezni in poškodb

V primeru bolezni in poškodb, ki so žal del vsakdanjega življenja tudi za naše zveste štirinožne prijatelje, se izkaže, da imajo tudi psi svoje delež zdravstvenih težav. Med najpogostejšimi težavami, s katerimi se soočajo, so prebavne motnje, vnetje ušes, težave z očmi, dermatitisi in različne alergije. Nezgode, kot so ugrizne rane, zaužitje tujkov in poškodbe sklepov, pa so prav tako pogoste in zahtevajo takojšnjo veterinarsko pomoč.

Zanimivo je, da se lastniki s sklenjenim zavarovanjem psov najpogosteje zatekajo k temu kritju, kot kažejo podatki Zavarovalnice Triglav. Kar 90 % vseh škodnih zahtevkov izhaja iz zavarovanja stroškov zdravljenja. To jasno kaže na to, da lastniki prepoznavajo pomembnost zdravstvenega zavarovanja svojih ljubljenčkov in se zavedajo, da jim lahko to pomaga pri kritju nepredvidenih stroškov, ki nastanejo ob zdravstvenih težavah njihovih psov.

Kako pa veste, da z obiskom veterinarja nikakor ne gre odlašati?

Nujen obisk pri veterinarju je ključen v primerih, ko se vaš pes slabo počuti več kot dan ali dva. Če opazite, da ne želi jesti in piti ali da nenadoma popije nenormalno veliko tekočine, je to jasen znak, da nekaj ni v redu. V takih primerih je nujno obiskati veterinarja. Prav tako se obiska priporoča:

 • ob poškodbi glave, zastrupitvi, šoknih stanjih, toplotnem udaru in zasuku želodca,
 • ob zvinu, izpahu ali zlomu, zaradi katerih pes lahko šepa ali pa ne stopi na poškodovano nogo,
 • ob bruhanju, driski ali zaprtosti,
 • ob konstantnem praskanju,
 • ob kašlju, kihanju in izcedku iz nosu ali oči,
 • ob vnetju sluhovoda, na kar vas opozori pogosto praskanje ušes in stresanje psa z glavo,
 • ob težavah pri hranjenju – če pes zavrača hrano, če jo težko grize …

Pravočasen obisk veterinarja je ključnega pomena za hitro diagnosticiranje in zdravljenje morebitnih težav, kar lahko pripomore k hitrejšemu okrevanju in prepreči morebitne resne zaplete.

Pomembni so tudi preventivni veterinarski pregledi

Poleg nujnih obiskov pri veterinarju so tudi preventivni veterinarski pregledi ključnega pomena za dolgo in zdravo življenje vašega psa. Priporočljivo je, da se s svojim ljubljenčkom redno udeležujete teh pregledov, saj vam omogočajo zgodnje odkrivanje morebitnih pasjih bolezni in stanj. Zgodnje odkrivanje je ključno, saj vam omogoča, da pravočasno ukrepate in preprečite morebitne resne zaplete.

Redni preventivni pregledi vam ne prinašajo koristi le v smislu zdravja vašega psa, ampak vam tudi omogočajo prihranek v dolgoročnem smislu. S pravočasnim odkrivanjem in ukrepanjem se izognete morebitnim kasnejšim veterinarskim stroškom, ki bi nastali zaradi zdravljenja bolezni, ki bi se lahko razvile v resne težave.

Strošek preventivnega veterinarskega pregleda se običajno giblje okrog 30 EUR. Zanimivo je, da vam pri Zavarovalnici Triglav ta strošek povrnejo v obliki popusta v višini 30 EUR na zavarovanje psa. Ta ugodnost velja za vse cepljene pse, ki so stari do 18 mesecev. Tako lahko skrb za zdravje svojega psa kombinirate s finančno ugodnostjo, ki jo pridobite s preventivnimi pregledi in ustreznim zavarovanjem.

Kako je sestavljeno zavarovanje za mojega psa?

Osnovno zdravstveno zavarovanje za vašega psa predstavlja ključno zaščito pred nepredvidenimi stroški zdravljenja zaradi bolezni ali nezgode. Pomembno je omeniti, da to zavarovanje nima zgornje starostne omejitve, kar pomeni, da lahko svojega ljubljenčka zavaruješ vseživljenjsko.

Vendar pa se možnosti zavarovanja ne končajo le pri osnovnem kritju stroškov zdravljenja. Lahko izberete dodatna zavarovanja, ki še dodatno varujejo vašega štirinožnega prijatelja. Med njimi so:

 • Asistenca: Zavarovanje asistence vključuje pomoč pri organizaciji prevoza psa do veterinarja in druge nujne pomoči v primeru nesreče ali bolezni.
 • Stroški nastanitve živali zaradi hospitalizacije zavarovanca: Ta dodatek krije stroške nastanitve in oskrbe vašega psa v primeru, ko ste hospitalizirani in ne morete poskrbeti zanj.
 • Odgovornost lastnika psa za škodo: Zavarovanje odgovornosti krije škodo, ki jo lahko povzroči vaš pes na osebah ali stvareh, npr. zaradi napada ali ugriza.
 • Stroški iskanja izginule ali ukradene živali: V primeru izgube ali kraje vašega psa krije to zavarovanje stroške iskanja.
 • Zavarovanje psa med prevozom: Krije stroške veterinarskih storitev, če pride do poškodb ali bolezni med prevozom.
 • Zavarovanje psa v tujini: Pomembno zavarovanje za lastnike, ki potujejo s svojimi psi. Krije stroške zdravljenja v tujini.
 • Pogin psa: V primeru nepričakovanega pogina psa krije stroške ali povrne vrednost psa.
 • Stroški pokopa psa: Krije stroške pokopa, če se odločite za to možnost.
 • Izguba namenske sposobnosti: Vključuje zavarovanje za primer, ko pes izgubi svoje namenske sposobnosti, na primer lovski pes, ki zaradi poškodbe ne more več opravljati svojega dela.

Izbira dodatnih zavarovanj omogoča prilagoditev kritja glede na potrebe in želje lastnika psa, zagotavlja pa tudi celovito varnost vašega ljubljenčka v različnih situacijah.

Zavarovanje za pse je na voljo za vse zdrave pse od 2. meseca starosti do izpolnjenega 7. leta, ne glede na to, ali imajo rodovnik ali ne. To vključuje tudi nepasemske pse, mešančke, lovske pse, pse za posebne namene in vse ostale pasme. Pogoj za sklenitev zavarovanja je, da je pes ob sklenitvi zavarovanja zdrav in čipiran, kar zagotavlja sledljivost in pravilno identifikacijo vašega ljubljenčka.

Poleg tega, da je zavarovanje na voljo za širok spekter pasem in vrst psov, je postopek sklenitve zelo preprost. Zavarovanje za svojega psa lahko enostavno sklenete tudi preko spleta, kar vam omogoča hitro in učinkovito urejanje potrebne zaščite za vašega štirinožnega prijatelja. Spletne storitve omogočajo enostaven dostop do informacij, izračunavanje premij ter hitro in varno sklenitev zavarovanja, ne da bi bilo potrebno obiskati fizično lokacijo zavarovalnice.

Kaj vključuje zavarovanje kritja stroškov zdravljenja?

Zavarovanje kritja stroškov zdravljenja za vašega psa je prilagodljiva možnost, ki vključuje tri različne pakete z različnimi nabori zavarovalnih kritij. Ta pristop vam omogoča, da izberete tisto raven kritja, ki najbolje ustreza potrebam vašega ljubljenčka.

Poleg izbire med paketi imate tudi možnost, da prilagodite zavarovanje z izbiro vsakokratne soudeležbe in letne odbitne franšize. S tem si popolnoma prilagodite zavarovanje svojim potrebam in željam, obenem pa zagotovite optimalno kritje za vašega psa. Ta prilagodljivost omogoča, da zavarovanje resnično zadovolji specifične zahteve vašega štirinožnega prijatelja.

Na voljo so trije paketi zavarovanja stroškov zdravljenja:

 • Mali paket: Ta paket krije osnovne stroške, kot so pregledi, diagnostika, splošni posegi, zdravila, izdaja receptov ter zdravljenje porodnih komplikacij.
 • Veliki paket: S tem paketom prejmete dodatno kritje, ki vključuje slikovno diagnostiko (RTG, ultrazvok, CT, magnetna resonanca), zdravljenje in operacije iz naslova ortopedije ter diagnostiko in zdravljenje tumorjev.
 • Paket Comfort: Najvišji paket krije dodatno še zdravljenje z matičnimi celicami, regenerativno zdravljenje gibal, dopolnila in alternativna zdravljenja, kot so fizioterapija in rehabilitacija, kiropraktika, akupunktura, bioresonanca ipd. ter pridobitev drugega strokovnega mnenja.

Koliko stane zdravstveno zavarovanje psa?

Cena zdravstvenega zavarovanja za vašega psa je odvisna od več dejavnikov, ki jih lahko prilagajate glede na potrebe vašega ljubljenčka. Ključni dejavniki vpliva na višino zavarovalne premije vključujejo:

 • Paket kritja stroškov zdravljenja: Vaša izbira med Malim paketom, Velikim paketom ali Paketom Comfort bo vplivala na ceno. Različni paketi ponujajo različne ravni kritja, odvisno od vaših želja in potreb.
 • Soudeležba: Višina soudeležbe, ki jo izberete, prav tako vpliva na premijo. Soudeležba predstavlja znesek, ki ga lastnik plača ob vsakokratnem kritju stroškov zdravljenja.
 • Odbitna franšiza: Letna odbitna franšiza predstavlja znesek, ki ga morate plačati preden zavarovalnica prevzame stroške zdravljenja. Tudi ta faktor vpliva na ceno zavarovalne premije.
 • Starost psa: Višina premije se prilagaja glede na starost vašega psa ob sklenitvi zavarovanja. Mlajši psi imajo običajno nižje premije.
 • Dodatna kritja: Če izberete dodatna kritja, kot so asistenca, odgovornost lastnika psa, zavarovanje med prevozom ali zavarovanje v tujini, bo to prav tako vplivalo na premijo.

Okvirna premija za Mali paket kritja stroškov zdravljenja pri mladih psih do 18. meseca starosti, ob soudeležbi 25 % in odbitni franšizi 50 EUR, znaša približno 12 EUR na mesec. Pomembno pa je omeniti, da so navedene premije zgolj okvirne in se lahko prilagajajo glede na izbiro parametrov, kar vam omogoča popolno prilagajanje zavarovanja vašim potrebam. Poleg tega pa so na voljo tudi morebitni popusti, kot je na primer Triglav komplet, ki dodatno vplivajo na končno ceno premije.

Kdaj vse lahko zavarovanje psa pride prav?

Zavarovanje psa izkazuje svojo vrednost v različnih situacijah, kjer lahko predstavlja pomembno finančno in logistično oporo. Ključne situacije, kjer zavarovanje za psa lahko pride prav, vključujejo:

 • Kritje stroškov zdravljenja: Zdravstveni stroški za zdravljenje psa so lahko visoki, včasih celo več tisoč evrov. Zato je zavarovanje, ki krije te stroške, ključnega pomena. Soudeležba zavarovanca pri vsakem kritju stroškov se lahko prilagodi glede na vaše zmožnosti, kar vam omogoča, da delno obvladujete finančno breme.
 • Odgovornost lastnika psa: Zavarovanje odgovornosti je še en pomemben vidik. Če vaš pes povzroči škodo, na primer s tem, ko ugrizne drugega psa ali celo človeka, vam to zavarovanje pomaga kriti stroške nastale škode. Pri delovnih psih je priporočljivo razmisliti tudi o dodatni razširitvi kritja za morebitno izgubo namenske sposobnosti psa.
 • Asistenca: Nepredvidene situacije, kot je nesreča s psom na sprehodu, zahtevajo posebno pozornost. Asistenca, ki jo ponuja zavarovanje, vključuje organizacijo in kritje stroškov prevoza psa do veterinarja. Poleg tega vam nudijo pomoč pri iskanju in prevozu izgubljenega psa ter organizacijo oskrbe in prevoza, če lastnik ne more skrbeti za psa, na primer zaradi bivanja v bolnišnici.
 • Dodatno zavarovanje za nastanitev psa: V primeru, ko lastnik psa potrebuje zdravljenje v bolnišnici, dodatno zavarovanje krije stroške nastanitve psa v pasjem hotelu. To je še ena pomembna možnost, ki zagotavlja dobrobit vašega štirinožnega prijatelja v vaši odsotnosti.
  Zavarovanje za psa tako ni le naložba v finančno varnost, ampak tudi zagotovilo, da lahko svojega ljubljenčka oskrbite v vseh mogočih življenjskih situacijah.

Ali zavarovalnica krije stroške zdravljenja pri vseh veterinarjih v Slolevniji?

Da, zavarovalnica Triglav krije stroške zdravljenja pri vseh veterinarjih v Sloveniji. Če pa se odločite za zdravljenje pri pooblaščenem veterinarju, boste prejeli dodaten popust na zavarovanje. To pomeni, da imate svobodo izbire glede veterinarja, pri čemer pa zavarovalnica nagrajuje tiste, ki se odločijo za sodelovanje s pooblaščenimi strokovnjaki. S tem pristopom želimo zagotoviti, da je zdravstvena oskrba za vašega psa čim bolj dostopna in ugodna, ne glede na izbranega veterinarja.

Ali sem upravičen do popustov?

Da, upravičeni ste do popustov pri Zavarovalnici Triglav. Popust vam bo pripadel, če imate sklenjena druga zavarovanja pri Zavarovalnici Triglav, kot del Triglav kompleta. Poleg tega lahko uživate tudi v dodatnem popustu, če se odločite, da boste zdravili svojega psa pri pooblaščenih veterinarskih ustanovah Zavarovalnice Triglav. Celoten seznam teh ustanov je objavljen na spletni strani zavarovalnice, kar vam omogoča preglednost in lažjo odločitev glede izbire veterinarja za zdravstveno oskrbo vašega psa.

Zaradi katerih primerov se največkrat aktivira zavarovanje psov?

Praksa kaže, da se zavarovanje psov največkrat aktivira zaradi kritja stroškov zdravljenja. Več kot 90 % vseh škodnih zahtevkov izvira iz tega specifičnega zavarovanja.

V zadnjih letih je opaziti bistveno spremembo v načinu življenja s psi, ki danes večinoma uživajo status družinskega člana. Ljudje vse bolj svoje štirinožne prijatelje dojemajo kot enakovredne družinske člane, za katere so pripravljeni nameniti vedno več finančnih sredstev. S porastom števila domačih ljubljenčkov se povečuje tudi povpraševanje po zavarovanjih za pse. Hkrati se pri ljudeh krepi ozaveščenost in odgovornost, kar odraža naraščanje števila sklenjenih zavarovanj za pse iz leta v leto.

Preberite si tudi: