Kako izbrati velikost otroškega kolesa?

Kolo je nepogrešljiv atribut otroštva, saj ni le zabavna igrača, je pomemben korak v razvoju otrokove spretnosti, vzdržljivosti in samostojnosti. Vožnja s kolesom je popoln užitek za vse otroke brez izjeme, odlično razvija mišice in občutek za ravnotežje.

Ne glede na to, ali iščete otroška kolesa za punce ali otroška kolesa za fante, nakupu kolesa je potrebno posvetiti nekaj več pozornosti. Treba je upoštevati številne dejavnike: starost otroka, njegove fizične podatke, vzdržljivost, preference okusa, pričakovano življenjsko dobo, morebitno dodatno opremo, itd.

Kolo mora biti izbrano posebej za vašega otroka

Najlažji način, da ugotovite, ali je kolo primerno za vašega otroka, je tako, da otroka postavite čez okvir pred sedežem, tako da je sedež na trtici, okvir pa med nogami. Najmanjša razdalja med mednožjem in okvirjem mora biti najmanj pet, najbolje deset centimetrov. V tem primeru otroka pri močnem zaviranju ne bo udaril skok s kolesa. Preverite tudi ali otrok med sedenjem na kolesu zlahka doseže stopalko z nogo in ali je njegova noga popolnoma iztegnjena, ko je stopalka v spodnjem položaju. Če ne, prilagodite višino in kot sedeža.

Dobro je, če upoštevamo tudi želje otroka in kupimo kolo, ki ustreza njegovim željam. Seveda je v prvi vrsti pomembno, da je primerno zanj, pa vendar je tudi pomembno, da izberemo kolo, ki je po njegovem okusu.

Kako veliko otroško kolo izbrati za določeno starost?

Torej, začnimo izbirati. Ne smemo pozabiti, da manjši kot je vaš otrok, enostavnejši je model, ki ga potrebuje. Odraščanje pomeni tudi to, da so potrebna bolj zapletena in hitrejša kolesa. Glavna stvar je, da je kolo med kolesarjenjem otroku udobno. Izognite se situacijam, ko otrok še ni dorasel kolesa, ki ga vozi, ali obratno, da ga je prerastel.

Glede na višino in starost otroka, so primerna različna kolesa. Velikost otroškega kolesa merimo s palci (12, 14, 16, 18, 20, 24).

Tako so 12 palčna kolesa namenjena otrokom do 3eh let. Kolesa s 14 in 16  palčnimi kolesi pa so primerna za otroke od 3 do nekje 5 let. 18 in 20 palčna kolesa so namenjena otrokom med 5 in 9 let. Najstniški standard velikosti koles narekuje 24 palčna kolesa, za otroke stare med 9 in 12 let.

Velikost otroških koles za starejše otroke in najstnike že lahko primerjamo s kolesi za odrasle in so običajno opremljeni z »odraslimi« začetnimi nastavki.

Pred nakupom kolesa natančno izmerite otrokovo višino in razkorak

Ampak zakaj bi se toliko mučili, izberemo velikost, ki bi lahko ustrezala? Ne, nikakor ne. Zelo je pomembno, da je otrokovo kolo primerno njemu. Če želite, da se med vožnjo počuti udobno, seveda. Da se kolena in hrbet ne utrudijo, kolo pa ne “brca” v prazno.

Tako je izbira prave velikosti prav tako pomembna kot izbira prave majice. Vse je odvisno od višine in več višine je, tudi več velikosti okvirja otrok potrebuje.

Pri nakupu kolesa nas ne sme voditi le starost, ampak tudi višina otroka. Odvisno je od želenega premera koles in dolžine okvirja kolesa. Če želite ugotoviti, katera kolesa ustrezajo vašemu otroku, delite njihovo višino z 2,5 in še 2,54 (dolžina 1 palec v cm). Na primer, višina 110 cm: 110/ 2,5/ 2,54 = 17,3 palca. Zato morate izbirati med kolesi s 16″ ali 18″ palčnimi kolesi. 

Priporočljive mere otroškega kolesa:

  • 80-100cm (velikost) – 12 palčno kolo
  • 90-110cm (velikost) – 14 palčno kolo
  • 100-120cm (velikost) – 16 palčno kolo
  • 110-130cm (velikost) – 18 palčno kolo
  • 120-140cm (velikost) – 20 palčno kolo
  • 130-150cm (velikost) – 24 palčno kolo
  • Otrok velikost nad 150 cm – čas je, da se odločite za kolo za odrasle.

Otroško kolo nikakor ne sme biti preveliko

Če je kolo premajhno, se bodo otrokova kolena naslonila na volan. Če pa je preveliko, otrok ne bo mogel učinkovito obvladovati vožnje, saj se bo moral močno pretegniti naprej. Kar je lahko tudi zelo nevarno in predstavlja tveganje za padec.

Pomembno se je izogniti morebitnim poškodbam, pri prevelikem kolesu, pa do teh prihaja velikokrat. Nasvet. Izogibajte se nakupu kolesa “ko bo večji ali večja”. Ne kupimo kolesa za naprej, pač pa za njegove trenutne potrebe. Velikost kolesa, čim bližje višini otroka, prispeva k pravilnemu položaju hrbtenice med vožnjo, kar pomeni, da bo čim bolj udobno in varno.

Otroška kolesa ne smejo biti pretežka

Teža kolesa je odvisna od materiala, iz katerega je izdelano. Aluminijasta kolesa so veliko lažja od jeklenih koles. 

Teža kolesa je vsota teže vsakega njegovega dela ter dodatno nameščenih dodatkov. Poleg tega ima pomembno vlogo material okvirja – pri otroških kolesih je jeklo ali aluminij. 

Na težo pa lahko bolj vplivajo vilice, kolesa, kolesarska gonilka, pa tudi število nameščenih dodatkov – blatniki, zvonci, nosilci, stopalke, žarometi itd. Sicer teža ni merilo, zaradi katerega morate opustite nakup kolesa, ki vam je všeč, vsekakor pa je pomembno težo upoštevati, v kolikor gre za otroško kolo. Vseeno ga bo moral obvladati in pretežko kolo pomeni tudi to, da bo z njim upravljal težje. Medtem, ko so lahka otroška kolesa lažja za upravljanje.

Preverite, kakšne zavore ima izbrano kolo

Na otroških kolesih se uporabljajo trije glavni tipi zavornih sistemov: U-Brake, V-Brake in disk. Vrsto zavornega sistema, ki jo ima kolo, je precej enostavno ugotoviti samo s pogledom na kolo. Zavore z enim vrtljivim vložkom so pritrjene na okvir in “stisnejo” platišče na kolesu, medtem ko je kolutne zavore zlahka opaziti zaradi velikega diska na sredini kolesa od kolesa.

Odlične zavore za majhne otroke so opremljene z najlažjimi nožnimi zavorami, za starejše otroke pa – bolj zapletene platišče ali kolutne zavore. Za najboljše veljajo hidravlično aktivirane kolutne zavore, ki pa so tudi nekoliko dražje. Mehanski diski so enostavnejši.

Če mladi kolesar ne bo nenehno vozil po blatu in snegu, potem lahko mirno vzamete kolo z zavorami na platiščih.

Priporoča se, da otroku ne kupite kolesa z ročnimi zavorami, vse dokler njegove roke niso dovolj močne, da nenadoma ustavi kolo. Preizkus moči otrokovih rok je precej preprost: prosite ga, naj stisne prazno pločevinko. Če otrok tega ne zmore z eno roko, še ni pripravljen uporabljati kolesa z ročno zavoro. Otroška kolesa za majhnega otroka morajo imeti nožno zavoro.

Izberite najboljše kolo za vašega otroka

Nakup kolesa pomeni narediti prvi korak k temu, da otroka naučite samozavestnega ravnotežja. Nobena športna oprema ne trenira mišični spomin v tolikšni meri in vas ne motivira, da to počnete znova in znova.

Kolo je ne le koristna vadba, hkrati omogoča tudi morje nepozabnih čustev in vtisov. Poleg ohranjanja ravnotežja kolesarjenje prispeva k aktivni rasti mišičnega okvirja ne le v predelu bokov, temveč tudi v hrbtu in celo rokah. Seveda nam nog ni potrebno posebej omenjati. Z vsakodnevno vožnjo s kolesom vaš otrok trenira srce in ga pripravi na pomembne življenjske preizkušnje.

Najboljše kolo za vašega otroka je tisto, ki mu bo odgovarjalo tako po velikosti, kakor njegovemu okusu. To ne pomeni, da moramo kupiti najdražje kolo, vsekakor pa pomeni to, da kupimo kolo, ki bo primerno otrokovemu razvoju in njegovim potrebam.

Kolo v otroštvu ni samo orodje za telesni razvoj, je tako rekoč sredstvo socializacije, eden od načinov interakcije z vrstniki, saj otroci ne poznajo posvetne komunikacije. Otroci se igrajo. Zato izberite resnično najprimernejše in najboljše kolo za svojega otroka. Gre za nakup, ki ima daljšo življenjsko dobo in zelo pomembno funkcijo pri odraščanju otroka. Tako gre za nakup, kateremu moramo posvetiti zanesljivo več pozornosti.